2012. aug 20.

Mobil iroda

írta: PlixApp
Mobil iroda

A mobil eszközök megjelenése és térhódítása nem csak az otthoni felhasználókat érinti, hanem a céges felhasználókat is. Azonban a vállalati környezetbe nem is olyan egyszerű egy mobil eszközt beilleszteni, hogy arra szintén érvényesek legyenek a vállalati informatikai szabályok és ne jelentsen túlzott biztonsági kockázatot a teljes informatikai infrastruktúrára. A rendszergazda rémálma válik valóra, ha egy tablet kerül a vállalathoz és meg kell oldani a mobil eszköz integrálását.

Egy példa! A vállalati környezetben lévő alkalmazásoknak (windows-os ügyviteli rendszerek) futni kell iPadon! A vezető kérése, hogy távolról is elérhető legyenek az alkalmazások, és a központi fájlszerver. Szeretne pár kollégát otthonról dolgoztatni különböző projekteken. 

A feladat látszólag nem tűnik bonyolultnak. Lehet választani SSL VPN, és vagy Citrix megoldások közül. A Citrix alkalmazás szervere önmagában is megállná a helyét, de tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a Citrix ICA protokollja, meglehetősen gyenge a fájlok átvitelénél, a fájlszervert pedig nagy biztonságban kell tartani.

Mixeljük össze, az SSL VPN-t és a Citrix-et! Szuper jó megoldás származik a dologból. Miért is? 

Egy böngészőn keresztül elérünk mindent. Nem kell citrix kliens telepítéssel sem bajlódni. A böngészőbe beépül az SSL VPN kliense, az iPad vígan futtatja. Elérjük a fájlokat, és citrix alkalmazás szerveren futtathatjuk a Notepad.exe-t.

Ha már mobil klienst használunk, akár meg lehet spékelni az authentikációt RSA token-helyett RSA tokennel. Az RSA token egyszer használatos jelszót generál (One Time Password) ami kiegészíti a felhasználói név és jelszó párosát. Amit nem kell megvásárolni, mert az iPad-ra le tudjuk tölteni a szoftvert, ami helyettesíti a fizikai eszközt.

Mi a hátránya a rendszernek, ebben a felállásban? Talán csak az ára. De a biztonságos és heterogén kliensek integrálása egy biztonságosan kialakított vállalati környezetbe nem éppen triviális.

Szólj hozzá