2015. júl 08.

Biometrikus azonosítás

írta: PlixApp
Biometrikus azonosítás

Számtalan helyen lehet szükség a személyünk azonosítására. Ami mindenkinek egyértelmű, hogy a windows-ba is jó esetben csak úgy tudunk belépni, ha megadjuk a jelszavunkat. Mivel azonban mindenhol jelszak vannak, a legtöbben  egy jelszót kitalálnak amit meg tudnak jegyezni és azt használják mindenhol. 
Nem rossz megoldás, de nem is biztonságos :)
A haladó szinten lévő felhasználókat már arról meg lehet ismerni, hogy valami jelszó tároló alkalmazást használnak, amihez tényleg elég egy jelszó és onnan előt tudják szedni az összes jelszavukat. Léteznek valóban jó jelszó tároló alkalmazások, melyek mind asztali környezetben mind pedig mobilon is megtalálhatók.

nymi.jpg

A jövő azonban a jelenben is elérhető. Létezik elég sok biometrikus azonosítást haszáló rendszer, melyek már egész megfizethető árba kerülnek. A minap a NYMI eszköze akadt a kezembe, na jó nem akadt, mert rendeltem.. Fantasztikus! Nagyvonalakban az emberi véráramlás és szívritmust használja a biometrikus azonosításhoz, és a jelszavainkat tárolja melyet alkalmazás fűggő módon kezel. Elég ha gép elé leülök, nem kell jelszót pötyögni, vezeték nélküli titkosított csatornán átdobja a gépnek és voálá.. szezám tárulj. A dolog pikantériája, ha más veszi fel a karkötőt akkor ott nem fog működni. Lehet kiabálni.. múkoggy. nem fog. :)
Az első pár teszt alatt nagyon szimpatikus volt és nem mellesleg jegyzem meg, hogy szabadon lehet hozzá fejleszteni! 

 

Szólj hozzá

biometrikus azonosítás