2014. dec 16.

A mobil alkalmazás fejlesztés hazai tapasztalatairól

írta: PlixApp
A mobil alkalmazás fejlesztés hazai tapasztalatairól

Sokakkal megesik, hogy támad egy jó ötletük (amit már más megcsinált) és érzik a pénz ízét az ötletben. Aztán nagy elánnal nekivágnak. Megy az ajánlatkérés, nagy titoktartások közepette... Ajánlat kérésben röviden ennyi: Van a store-ban egy x app no ezt szeretném én magamnak lefejlesztetni, csak pár módosítást kellene megcsinálni benne. Keresnek egy mobil fejlesztőt, akit vagy egy barát ajánlott, vagy a google dobta ki és elkezdődik a soha véget nem érő -- én nem így akartam,-- de ezt csak így lehet, --nem ez volt a design tervben, --de így jobb lesz..

Ha magadra ismersz a sorokban akkor te már megjártad a hadak útját, megfizetted a tanulópénzt. De vajon lehet ezt úgy is, hogy tanulópénz megfizetése nélkül?

A válaszom igen. Csak lehet elsőre többnek tűnik.. mármint anyagilag. 

Mert valójában egy mobil alkalmazás fejlesztés nem csak kódok gépeléséből, és pixelek igazításából, meglévő mobil app másolásából áll. Ha van egy jó ötleted akkor ajánlom, hogy dolgozzd ki és nézz utánna, milyen hasonló appok vannak, de úgy nézd, hogy melyiket kellene lemásolni. Próbáld inkább megfejteni, hogy melyik mitől lehetett sikeres, vagy melyik mitől bukott be. Ezeket jegyzeteld le és lebegtesd a szemed előtt!

Ha megvan az ötleted kidolgozottabb formában akkor keress olyan mobil fejlesztőt, aki segít az alkalmazás megtervezésében és akár prototípust is készít. A prototipus az nem más mint mondjuk design tervek, amit a telefonodon meg tudsz nézni. Lehetnek ezek pusztán képek, vagy akár keynote prezi..stb. A lényeg, hogy legyen valami olyan látványos dolog, ami meg tudja mutatni, hogy mi is lesz a végeredmény, és valóban egy nyelvet beszélsz a mobil fejlesztővel. Ez nagyon fontos!

Ha nem sikerül még a tervezés fázisában közös nevezőre jutni akkor hagyd a fejlesztőt, mert nem fogja tudni azt megcsinálni ami neked kell!

Keress olyan fejlesztőt, akiben látod azt, hogy kihívásként éli meg a feladatot és nem csak azért lett mobil fejlesztő, mert pékből már sok van a szobafestéshez meg nincs kedve, mert jobb a számítógép előtt elütni a napot. Ezzel most nem akarok megbántani senkit, de ez sajnos tény. Sok olyan ügyfél kötött ki nálunk aki már megégette a tenyerét olyan Android fejlesztővel aki hobbiból tanult meg programozni.

Használhatod a google-t a mobil alkalmazás fejlesztő kereséshez, mert vannak nagyon jó fejlesztő cégek is! De minden esetre kérj több ajánlatot és már az ajánlatba írd bele, hogy az alábbi bontásban kérem az ajánlatot:

  • Specifikáció elkészítése
  • Prototipus készítés - draft -design
  • Mobil app koncepciós terv kidolgozása - tervezés
  • Mobil app Design- grafika
  • Implementálás - programozás
  • Tesztelés
  • Publikálás költségei
  • Legalább 1 támogatás - felfedezett hibák javítása
  • További évek támogatása

Az ajánlati tételeknél becsült óra és összeg legyen. Ha több mobil fejlesztő ad neked ilyen ajánlatot akkor ezeket össze tudod hasonlítani, aki nem így küldi az nem látja előre a feladat nagyságát és tuti mellé lő. 
Ha a fejlesztő mellé lő az áraknak az veszélyes számára is, mert ugye mint minden vállalkozás a befolyó bevételekből él, és ha nagyon alul kalkulál valamit akkor az nem jó senkinek. 

Tehát az legyen a nyerő aki szerinted is optimális óraszámokat adott meg az ajánlatban és nincs elszállva az áraival.

Amelyik mobil alkalmazás fejlesztőt szimpatikusnak találod köss vele szerződést, és induljon a munka. A tervekből már látni fogod, hogy mire számíthatsz a későbbiekben....

A múlt két három évben számtalan ügyfelünk járt hasonló módon mint azt fentebb írtam, és elég nehéz volt őket meggyőzni, hogy lehet ezt jól is csinálni... Szerencsére ők azóta is hűséges ügyfeleink.. :) Köszönet nekik!

Szólj hozzá

mobil fejlesztés mobil alkalmazás fejlesztés android fejlesztés iOS fejlesztés mobil fejlesztő