2013. sze 10.

Biometrikus azonosítás az iPhone 5s újdonsága

írta: PlixApp
Biometrikus azonosítás az iPhone 5s újdonsága

Valamikor a nyár elején lehetett először hallani, hogy az Apple a szeptemberben bejelentésre kerülő iPhone 5s-be biometrikus azonosítást tervez. Ezek ugyan pletykák voltak, de úgy tűnik ma beigazolódott. 

Nem egy új dologról van szó, hiszen a notebook-ok esetében már évekkel ezelőtt alkalmazták az ujjlenyomat olvasót több-kevesebb sikerrel. Voltak olyan olvasók, melyeket egy jobb minőségű nyomtatással, radírgumival át lehetett vágni, de voltak olyanok melyek az eredetit sem ismerték föl. Persze a technika fejlődött és az elmúlt pár évben rengeteget javult a leolvasók minősége és biztonsága.

De ha a biztonsági oldalát nézzük a dolognak akkor viszont többről van szó, mint a leolvasó képességeinek figyelembevételéről. Talán az egyik legfontosabb kérdés, hol és hogyan kerül tárolásra a minta adatbázis. Hiszen ha a jogosult lenyomat minta iCloud felhőben kerül tárolásra, az elég gyenge láncszem lehet. Valamivel jobb a helyzet ha a telefon háttértárán kialakított külön titkosított partícióra kerül mentésre, vagy esetleg valami alternatív mód Kíváncsi vagyok, hogy az Apple erre mit talált ki, és mennyi időnek kell eltelnie, hogy feltörjék.

Valójában az egyszerű PIN kódot hivatott kiváltani az okostelefonba épített biometrikus azonosítás, ami teljesen meg tudja állni a helyét. Főképp, hogy a Home gombbot kombinálták az iPhone 5s -esetében az ujjlenyomat leolvasóval.  

Arra azért kíváncsi leszek, hogy a Samsung mikor jelenti be, a biometrikus azonosításnál használt fícsörét. :)

Mire lehet jó az iPhone-ba épített ujjlenyomat olvasó? 

Röviden: A felhasználó hitelesítésére.

Nem kell jelszavakkal bajlódni a mobil appokban, sem az AppStore-os vásárlásnál. 

Szólj hozzá

ujjlenyomat biometrikus azonosítás Apple iPhone 5s