2013. ápr 06.

Mitől sikeres a mobil app?

írta: PlixApp
Mitől sikeres a mobil app?

Az emberi faj az állatvilágból úgy emelkedett ki, hogy elkezdett kommunikálni. Az első emberszabású a gondolatait szimbólumok rajzolásával osztotta meg társaival. A mai beszédünk is szimbólumokon alapul, és szintén szimbólumokat társítunk az írás során a betűkhöz. A nagy áttörést az okozta az emberiség történelmében, amikor az ember a szimbólumokat a saját elképzelései szerint gondolatban elkezdte átrendezni. Így születtek meg a történelmi jelentőségű áttörést jelentő eszközök. pl. kőbalta. De mi köze mindennek a mobil app-hoz?

A mobil alkalmazások is egységes szimbolikára épülnek, melyeket a platformi keretrendszer biztosít. (pl. egyszerű kézmozdulatokkal vezérelhetők, megjelenítések -listák, lapok.stb.-) Ettől válik egységessé és nem kell külön felhasználói kézikönyv a mobil alkalmazások használatához. Valójában minél egyszerűbb egy alkalmazás, annál nagyobb sikert tud elérni. Ezt a múltban jó pár applikáció bebizonyította már, és Einstein is megmondta : "Egyszerűsíts le mindent annyira, amennyire csak lehet, de annál jobban ne."

A mobil alkalmazások jórészt szimbólumokból épülnek fel, és ezen szimbólumok félreérthetetlen jelentése hordozza azt a többlet információt ami triviálisan egyszerűvé teszi használatukat. A technika és technológia fejlődésével egyre inkább olyan mobil applikációk és eszközök kerülnek előtérbe melyek használatához nem kell gondolkodnia a felhasználónak. Mondhatni rutinszerűen tudja használni. Iszonyatosan bonyolult és összetett világban élünk és  egyszerűségre van szükség.

Miért is kellenek az un. gondolkodás mentes mobil app-ok? 
A felhasználók, mint az korábbi írásainkból kiderülhet, főként szabadidejükben használják a mobil eszközeiket. Mondhatni amikor pihennek. A pihenés, pedig agyi pihenést is jelent, vagyis nem akarunk gondolkozni, hogy most melyik gombot nyomjuk, csak pötyögünk, olvasunk és szórakozunk.

A mobil alkalmazás pont ezt a célt szolgálja ki. Egyszerű szimbólumrendszerével könnyen kezelhető felületen keresztül kínál olyan funkcionalitást, mely elszórakoztat és kikapcsol. Közben pedig erősíti a gondolkodásmentes cselekvésünket a mobil alkalmazások használatával. Pont azt teszi amire szükségünk van. 

A mobil alkalmazás fejlesztés során ezeket a megfontolásokat mindenképp tartsuk szem előtt!

Szólj hozzá

mobil alkalmazás mobil alkalmazás fejlesztés