2013. ápr 04.

A böngészés háttérbe szorult a mobilon

írta: PlixApp
A böngészés háttérbe szorult a mobilon

Két héttel ezelőtt készítettünk egy közvélemény kutatást, melyben arra voltunk kíváncsiak, hogy a felhasználók a mobil alkalmazást vagy a mobilra optimalizált weboldalt részesítik inkább előnyben. A válaszadók száma elég csekély volt, azonban minap jelent meg a Flurry.com hasonló felmérése. A végeredmény nem nagyon lepett meg.

Bár a kérdőívünket alig százan töltötték ki, a Flurry.com ettől jóval többre volt képes. Nem csoda hiszen a legtöbb mobil alkalmazás fejlesztő az ő szolgáltatásukat használja az app statisztikák készítéséhez (Mi is). Az eredmények azonban szinte egyforma képet mutatnak. A felhasználókat inkább a mobil alkalmazás vonzza mint a böngészés. A mobil alkalmazás fejlesztés töretlenül hódít!

Az általunk megkérdezett felhasználók többsége 92%-a 20-45 éves, akik 70%-ban Android rendszerű mobil eszközt használnak és az elmúlt 3 évben tértek át okostelefonra. Konkrétan rákérdeztünk, hogy mobil alkalmazást vagy mobilra optimalizált weboldalt használnak szívesebben. A válaszadók 78%-a  szavazott a mobil alkalmazásra 16% mobil weboldalra, és a maradék szavazatok a mindegy kategória 6%.

Ez a statisztika kicsit bővebben és pontosabban a mobilon futtatott appok tekintetében a Flurry.com szerint a következőképp néz ki.:

mobil_app_vs_mobil_web_flurry.jpg

A felhasználók 80%-ban inkább mobil alkalmazásokat használnak, és csak 20%-ban böngésznek a mobil eszközökön. Persze ez a 20% -is tetemes idő hiszen több mint fél órát töltenek a mobilozók naponta a web böngészésével. 

Mennyire releváns? Nos a flurry.com 2008-óta mára több mint 300.000 mobil alkalmazás futását naplózza és figyeli a felhasználók aktivitását. 

A mobil fejlesztés kezdeti lépéseihez jelenthet nagy segítséget ez a statisztika, hiszen az első körben felmerülő kérdés szokott lenni, hogy mobil alkalmazás vagy inkább mobilra optimalizált weboldal készüljön. Aztán persze vannak a hibrid megoldások..

Szólj hozzá

mobil fejlesztés mobil web mobil app mobil alkalmazás fejlesztés