2013. már 08.

Hogyan is van a Magyar mobilnet?

írta: PlixApp
Hogyan is van a Magyar mobilnet?

A médiában egyre több hír röppent fel, hogy milyen elmaradott hazánk a mobilnet használata terén. Állítólag, csak minden ötödik Magyar használja a mobilnetet. Szerencsére van hová fejlődni. :)

A 2013 januári NMHH gyorsjelentése alapján ez a szám kicsit más. Nagyban ugyan nem tér el, de azért mégis. Nézzük meg az NMHH diagramját. 3,234 Millió mobilnet előfizető, és 2,43Millió aktív mobilnet használó.

mobil_net_2013januar.jpeg
Szóval pontosabban 3,2 millió mobilnet előfizető volt a januári statisztikák alapján, akik közül aktív forgalmat majd 2,5 millió előfizető bonyolított, összesen mintegy 2,59 Millió GB adatmennyiségben. Az egy főre jutó adatforgalom 1,06 GB. Ezzel egyáltalán nincs baj, hiszen ez azt mutatja, hogy fejlődőben van az ország. Rosszabb lenne ha már 100% fölött lenne a mobilnet használat a lakosság arányában, hiszen onnan már nem nagyon lenne továbbfejlődési lehetőség. Itt viszont van!

A xyologic felmérése alapján a hazai alkalmazás áruházakból 18,96 Millió mobil alkalmazást töltöttünk le a januári időszakban. Ez azt jelenti, hogy átlagosan minden aktívan mobilnetező januárban közel 8 db mobil applikációt telepített a mobilnetes készülékére. A youtube Android applikációt több mint 1,7 millióan telepítették januárban hazánkban, még iPhone fronton a Torch vitte a pálmát 81 ezres letöltésszámmal.

A hazai vállalkozások mintha kicsit elaludtak volna, mert alig látni Magyar érdekeltségű mobil alkalmazást a toplisták élén. Vajon mire várnak, miért idegenkednek a hazai vállalatok a mobil fejlesztéstől? 

A hazai mobilnetezési tendenciák inkább felfelé ívelnek, tehát dinamikusan bővülő piacról van szó, ahová érdemes időben érkezni. A mobilnet terjedését persze nagyban gátolják a szolgáltatók tarifái, de a '90-es években sem volt ez másként a modemes betárcsázós internet előfizetésekkel.

Szólj hozzá

mobil fejlesztés mobil app statisztika