2013. feb 15.

Mire használjuk az okostelefont és mikor?

írta: PlixApp
Mire használjuk az okostelefont és mikor?

A mobil fejlesztés során kulcs fontosságú, hogy meghatározzuk előre a mobil app felhasználói környezetét. Korábbi kutatási eredményekre támaszkodva általánosságban elmondható volt, hogy a felhasználók akkor nyúlnak a mobil után, ha épp unatkoznak, várakoznak, utaznak..stb. Egyszóval amikor akad pár perc kitöltetlen idejük. Ez megváltozni látszik. Az iOS és Android alkalmazások készítése során ezekre a megváltozott felhasználói szokásokra oda kell figyelni!

A Harvard Business Review egy felhasználói szokásokat vizsgáló tanulmányának eredményei kicsit mást mutatnak. A felmérés eredményeit korábbi kutatási eredményekkel összevetve a mobil alkalmazások használata a mobilozók szokásait megváltoztatta. Ezt a következtetés már én vontam le, hiszen a mobil app-ok egyre komplexebbek lettek az elmúlt egy-két évben és a használatuk már nem az 5-10 perces használati intervallumra fokuszál.

mobil_kontextus.jpgA "me time"-é lett a főszerep, vagyis a felhasználók saját maguk szórakoztatása céljából nyúlnak a mobil után és többnyire otthon, amikor több idejük van.

A mobil fejlesztés kezdeti szakaszában, amikor a kontextust meghatározzuk érdemes ezeket a megváltozott szokásokat figyelembe venni, bár a felmérés nem hazánkban készült, a szokásaink véleményem szerint hasonlóan változtak az elmúlt év során. Ezeket a változásokat az Android fejlesztés és az iOS fejlesztés során különösen figyelembe kell venni. 

Szólj hozzá

mobil fejlesztés mobil app android fejlesztés mobil app fejlesztés ios fejlesztés