2012. nov 20.

Merre célozzunk a mobil fejlesztésnél?

írta: PlixApp
Merre célozzunk a mobil fejlesztésnél?

Számos tanulmány és piackutatás született az elmúlt fél évben az okostelefonok által használt operációs rendszerek népszerűségéről. Hazánkban és világviszonylatban is első helyen az Android, majd második helyen az iOS foglal helyet. Felmerülhet a kérdés, hogy mi a helyzet a többi kisebb részesedésű mobil rendszerrel. Nos, a Windows Phone 8 megjelenését követően kíváncsian várjuk az eredményeket, bár az első időszaki adatok nem túl biztatóak, és a BlackBerry RIM rendszere is küzd az életbenmaradásért. De miért is fontos ezt tudni?

A mobil alkalmazás fejlesztés első lépései közt szerepel a piaci szegmens kiválasztása, kinek kiknek szánjuk a mobil app-ot. Nagyon lényeges, hogy ismerjük meg a szegmens fizetőképességét és az általuk használt mobil készülékek meghatározó típusát. Mivel nem éppen olcsó egy-egy mobil platformra történő fejlesztés, ezért célszerű kizárólag azt a platformot választani indulásnak, amely a legnépszerűbb a célzott piaci szegmensen belül. Ha mondjuk iskolások számára szeretnénk mobil alkalmazást fejleszteni, akkor nem érdemes az első bevezető verziót iOS platformra megjelentetni. Ellenben, ha egy prémium szolgáltatásra épülő mobil app fejlesztésébe fogunk, nagy eséllyel a célpiacunk meghatározó rendszere az iOS lesz. Ezek nem nagy trükkök, de ha alacsony költségvetéssel indul a mobil fejlesztés érdemes ezt szem előtt tartani. Talán a legszerencsésebb ha megnézzük a weboldalunk statisztikáit, hogy milyen mobil platformról jön a legtöbb látogató. :)

Nem éri meg mindkét vezető mobil platformra fejleszteni valamit, csak azért, hogy az ott legyen, és elmondhassuk, hogy van mobil alkalmazása a vállalkozásunknak. Helyette inkább válasszuk ki a megfelelőbb platformot, és arra alkossunk egy igazán ütős és jó mobil alkalmazást. A mobil fejlesztés egy jól összehangolt és átgondolt munka, ahol elsődleges szempont a felhasználó és a felhasználói élmény.

Persze a legjobb ha egyből megjelenik Android és iOS en is a mobil app, mert akkor nem érezheti egyik platform tábora sem, hogy kimaradt a jóból. 

Szólj hozzá

mobil alkalmazás mobil fejlesztés mobil app fejlesztés