2012. okt 23.

Túl az 1 milliárdon

írta: PlixApp
Túl az 1 milliárdon

Október közepén mást sem lehetett hallani a hírekben, mintsem "eladták az egymilliárdodik okostelefont". Persze, meglehet az első pár példány már múzeumban van, esetleg bezúzták. A lényegen nem változtat. A világon minden 7. embernek okostelefonja van, és mobil alkalmazások segítségével teszik könnyebbé mindennapjaikat. Mobil app segítségével intézik pénzügyeiket, vásárlásaikat, de még az egészségi állapot is nyomon követhető egy mobil eszköz segítségével.

Ha az első okostelefonnak az 1996-ban megjelent Nokia 9000 -es kommunikátort tekintjük, akkor 16 év alatt sikerült elérni az egymilliárdot. Ha azonban 2007-es Apple iPhone megjelenéstől számítjuk akkor 5 év alatt teljesedett ki ilyen mértékben az okostelefon piaca. Valahol szerintem mindkét megközelítés igaz lehet. Ahhoz, hogy az iPhone 2007-ben olyan sikert érjen el, kellett az elmúlt pár év tapasztalata. Kellett hozzá a PDA korszak tapasztalata, a Nokia kommunikátor, a symbian és a BlackBerry RIM innovatív mobil alkalmazásainak nagyszerűsége. 

hp_ipaq.png2006-os HP Ipaq

2007- től viszont az okostelefonok világa átalakult. Az Apple teljesen más megközelítésbe helyezte az okostelefont. Nem mobiltelefont gyártott, ami sok más hasznos funkciót is el tud látni, hanem egy kézi számítógépet, ami elfér a zsebünkben és lehet rajta telefonálni. Lehet, épp ez volt a siker kulcsa amellett, hogy a korábbi okostelefonok szolgáltatásait és mobil alkalmazásait lecsupaszította. Ha össze kellene vetni tudásbelileg egy 2007-ben megjelent BlackBerry mobilt és egy iPhone 1-es az utóbbi maradna alul. De mégis sikeresebb lett. 

Az Android rendszerű okostelefonok megjelenésével még nagyobb kereslet mutatkozott az okostelefonok iránt, hiszen így más gyártók is be tudtak kapcsolódni a mobil eszközök piacába, mely drasztikus bővülést mutatott az elmúlt pár évben. Alacsonyabb árkategóriában is elérhetővé vált az okostelefon.

A mobil eszközök 2008-tól egyre rohamosabb tempóban kezdtek el terjedni, és egyes jóslatok szerint a második milliárd eléréséhez nem kell három évnél többet várni. Ez perszer az Android sikere is. 

Egyes piackutatók szerint 4 év múlva már évente több mint 1 milliárd mobil eszközt fognak értékesíteni világszerte. Ami egyáltalán nem lehetetlen, hiszen ha csak a hazai adatokat nézzük, az elmúlt 1 évben 1 millió mobil internet előfizetést értékesítettek. A havi mobil app letöltések száma pedig közel 15 millió havonta.

Egy biztos, a mobil eszközök piacának hatalmas bővülése várható az elkövetkező pár éven belül. Ez a bővülés viszont magában hordozza a mobil alkalmazások iránti keresletet. A következő években egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a mobil alkalmazások, melyek az élet egyre szélesebb területén nyújtanak majd hasznos segítséget. 

Szólj hozzá

iphone okostelefon mobil alkalmazás mobil app Android