2012. sze 27.

Mobil app fejlesztés vagy optimalizált weboldal?

írta: PlixApp
Mobil app fejlesztés vagy optimalizált weboldal?

Ha egy vállalkozás mobil app fejlesztésre szánja magát, érdemes jó előre feltérképezni a piacot, mivel a mobil alkalmazás fejlesztés fölösleges kiadás is lehet, ha nem jó célt definiálunk. Érdemes tisztázni, hogy mi az amivel egy mobil alkalmazás többet tud, mint egy mobilra optimalizált weboldal.

A '90-es évek slágere a webes megjelenés volt. Akkoriban gombamód szaporodtak a katalógus weboldalak. Azért is nevezem őket katalógus weboldalnak, mert egyedi ötlet híján sokan a termékkatalógus alapján alkották meg a weboldalt, mert nem igazán értették mire is lesz ez jó. Illetve a fogyasztói oldalon sem voltak még tiszták a követelmények. Így aztán idővel annak a weboldalnak volt a legmagasabb a látogatottsága, amely a legjobban eltért a katalógus struktúrától. Mára azért egész jól letisztult a kép, bár sokan még a névjegykártya weboldalak világában élnek.

Csakhogy, a mobil eszközök megjelenése mindent felborított, mivel más-más kijelző mérettel rendelkeznek és némely weboldalak ha a képernyő méretére kicsinyítődnek, olvashatatlanok. Többek közt ez indukálta a weboldalak mobil eszközökre történő optimalizálását. Gyakorlatban ez annyit jelent, hogy a weboldal tartalmát kijelzőre szabottan jelenítjük meg. A tartalom és a szolgáltatás továbbra is ott van a háttérben.

A mobil alkalmazások terjedésével azonban újabb zavaró tényező jelent meg. Sokan nem tudják, hogy mi az igazi különbség, a mobil app és a mobilra optimalizált weboldal között. Fentebb már leírtam, hogy a mobilra optimalizált weboldalnak mi a jelentősége, most következzen a mobil app, a mobil fejlesztés lényege.

A mobil app több mint egy web alkalmazás! A mobil alkalmazás a készülék nyújtotta funkcionalitásokat felhasználva növeli a felhasználói élményt. pl. ha a közelben lévő ATM automatákat keressük, a készülék GPS rendszere felhasználja az aktuális pozíciónkat, majd az alapján tesz javaslatot. Ezt egy weboldal nem tudja, csak ha mi magunk adjuk meg a szükséges paramétereket. Ez a felhasználói beavatkozás mentes funkcionalitás a "felhasználói élmény" része. Minél dúsabb egy alkalmazás hasonló funkciókban annál nagyobb sikere lehet.

Mivel több még a mobil app ?
A mobil app a háttérben különböző értesítéseket fogadhat. Ez egy hirdetés figyelő esetében új hirdetés megjelenésével szinkronban azonnal értesülhetünk róla, még weboldal esetében csak ha ismét meglátogatjuk az oldalt, vagy jobb esetben email útján tud tájékoztatni. Tehát az interakció ideje villámgyors. 

De talán a leglényegesebb különbség, ami alapvetően megkülönbözteti a mobil alkalmazást, hogy a készüléken fut és a mobil eszköz erőforrásait használja. 

Szólj hozzá

android ios mobil fejlesztés mobil alkalmazás fejlesztés mobil app fejlesztés