2012. sze 09.

Mobil alkalmazás statisztika

írta: PlixApp
Mobil alkalmazás statisztika

Egyre többen cserélik le hazánkban a régi hagyományos nem okos telefont, okostelefonra. Az NMHH felmérése szerint az okostelefonok értékesítési adatai negyedévenként 40-50% -os emelkedést mutatnak. Mi látszik ebből a valós életben az alkalmazás letöltések számában? Melyek a legnépszerűbb mobil alkalmazások hazánkban?

A mobil alkalmazás fejlesztés első lépése a piackutatás. Mekkora méretű hazánkban az okostelefonnal rendelkezők tábora, mennyi és milyen alkalmazásokat töltenek le?

Az NMHH hivatalos adatai szerint a mobil internet előfizetők száma több mint 2,6 millió, akik több mint 2,1 millió GB adatforgalmat generálnak. Nem nehéz kiszámolni, hogy fejenként több mint 1GB adatforgalmat generál minden egyes előfizető. Elég szép szám ez, ha megvizsgáljuk a 3G/4G/LTE lefedettséget is mellette.

Az okostelefonok egyik fő jellemzője a szabadon telepíthető mobil alkalmazás. Az App Store kínálatában 723.431 még a Google Play kínálatában 508.952 alkalmazás várja felhasználók millióit. Meglehetősen magas ez a szám, de ha megvizsgáljuk a hazai szolgáltatások mobil alkalmazásait, alig találunk párat. A kereslet-kínálat függvényében a kereslet jóval felülmúlja a kínálatot, vagyis hiány van a mobil alkalmazások piacán. 

Egy júliusi statisztika szerint hazánk területén több mint 88 millió Android alkalmazást, és több mint 66,6 millió iOS mobil alkalmazást töltöttek le. A július havi letöltések száma iOS rendszerek esetében közel 3M, még Android esetében 11,5M. 

2012 júliusában több mint 14,5 Millió mobil alkalmazást töltünk le az okostelefonunkra!

Az alkalmazásokat megvizsgálva, az Android rendszerek top 10-es listájában nincs Magyar szolgáltatásra épülő mobil alkalmazás, még az iOS rendszerek ( iPhone és iPad ) esetében a toplistát a hazai szolgáltatásokra épülő mobil alkalmazások alkotják javarészt.

Az iOS toplista élén, a köpönyeg.hu időjárás előrejelző szolgáltatásra épülő alkalmazást 20.000 iOS mobil eszközre töltötték le 2012 júliusában. A második helyen 15.000 letöltéssel a MTVA olimpiai alkalmazása állt.

Az Android esetében 86.000 letöltéssel az időkép.hu időjárás előrejelző mobil alkalmazása vezet a szintén MTVA olimpiai alkalmazása előtt. Ez utóbbit 50.000 töltötték le.

Nem nehéz észrevenni, hogy a világtrendtől eltérően hazánkban inkább az Android alapú rendszerek dominálnak. Még az USA-ban 60% fölött van az Apple mobil eszközeinek népszerűsége és 20% körül az Android, addig itthon ez talán az ellenkezője.

Összességében elmondható, hogy a felhasználói piac készen áll a hazai szolgáltatások minőségi mobil alkalmazásainak befogadására. 

 

Szólj hozzá

okostelefon android ios mobil alkalmazás mobil alkalmazás fejlesztés iPhone