2012. aug 28.

Mountain Lion Vs. Windows 8 első ránézésre

írta: PlixApp
Mountain Lion Vs. Windows 8 első ránézésre

Megvizsgáltuk az Apple Mountain Liont és a Microsoft Windows 8-at felhasználói szemmel.

Valami érezhetően megváltozott az elmúlt pár évben az operációs rendszerek piacán. Előbb a virtualizáció, volt a nagy hype, most pedig a felhasználói oldal fejlesztése, inkább lecsupaszítása a sláger. Erre mondják a fejlesztők: felhasználói élmény.

Az Apple a felhasználói élményben meglehetősen otthonosan mozog, hiszen a rendszereire a kezdetektől fogva a könnyű kezelhetőség és egyszerűség volt a jellemző. Minimális funkcionalitás :) , maximális stabilitás és könnyű használhatóság. A Microsoft viszont próbált minden igényt kielégítő rendszereket gyártani, minél több funkcióval látta el az operációs rendszereit, és ezáltal a Windows rendszerek egyre bonyolultabbá váltak egy átlagos felhasználó számára. A Microsoft is belátta, hogy ez így nem mehet tovább, ezért a Windows 8-ban már a felhasználói felületet leegyszerűsítette. 

Immáron egy egyszerű felhasználóbarát felületet nyertünk mindkét nagyhatalom fejlesztési eredményeként. De melyik tűnik használhatóbbnak első ránézésre?

Ha megnézzük a Windows 8 új felületét, már az indulást követő képernyő is merőben eltér a megszokottól.

win8_1.jpg

Ha valaki a start menüt keresné, nem veszett el, csak átalakult. A bal alsó sarokból a bal fölsőbe költözött, alapértelmezetten. Ekkora változás a Windows rendszereiben az elmúlt 11 évben nem történt, amit most a Windows 8 megjelenés hoz. Visszatértek a szögletes formák, a lekerekített ablakok után. A felület szinte az vonzza az ujjunkat, hogy érintsük meg és tologassuk-huzogassuk a monitoron. A hátterében pontosan ez áll. A Microsoft felkészítette a Windows 8-at az érintőképernyős használatra oly módon, hogy közben az egérrel is vezérelhető. Csakhogy a notebok-on nincs érintő képernyő, és bár lehet egérrel is mégis hiányérzetet ad. Úgy érezhetjük, hogy nem jó a noteszgépünk, mert nem érintőképernyős. Tablet? hmm.

Nézzük a Mountain Lion OS-t. Az Apple már régóta használja a gesztura vezérelt touch-padot, mely hasonló geszturákat kezel mint a mostani okostelefonok. 

mountain_lion_1.jpg

Az Apple OS X Mountain Lion maradt a PC-s világban. Nem szabták át az operációs rendszert, hogy az érintőképernyős eszközöket támogassák, hiszen erre ott az iOS. Az iOS (iPhone és iPad operációs rendszerei), mely kifejezetten gesztura vezérelt. A Mountain Lion maradt a megjelenésében a klasszikusnak mondható számítógép operációs rendszer, amit a gesztura-vezérelt touch pad segítségével, de akár egérrel is könnyedén kezelhetünk. Közel 200 újdonságot hozott a Mountain Lion a felhasználóknak. A notification center annyira megtetszett az alma fejlesztőinek, hogy itt is megjelent. 

Ránézésre talán ez a különbség, ami teljesen jól mutatja két szoftverfejlesztő óriás jövőbeli terveit. 

Szólj hozzá

microsoft apple informatika számítógép operációs rendszer windows 8 mountain lion