2012. júl 09.

Biztonságos adattárolás

írta: PlixApp
Biztonságos adattárolás

A vállalkozások egyik alapvető informatikai rendszere a közös adattárolást biztosító fájlszerver, mely az adatok tárolásán kívül, a fájlok hatékony megosztását is szolgálja. Támogatva a csoportmunkát.

Sok kisebb vállalkozás azonban ebben a nehéz gazdasági helyzetben, nem igazán engedhet meg magának több százezer forintos beruházást, melyet a fájlok központi tárolási rendszerének kialakítása igényelne. A megoldás azonban viszonylag kézenfekvő. Ha már hálózatba vannak kötve a számítógépek, akkor simán egymás között meg lehet osztani fájlokat és mappákat. Ebben azonban van egy kis buktató! Ha nincs bekapcsolva a számítógép nem elérhetőek a megosztások.

Jó megoldás lehet, ha egy olcsó PC-t beállítunk a hálózatba, mint központi adat tároló. Ha egy központi gép látja el a fájlkiszolgálást, akkor annak folyamatosan elérhetőnek kell lennie, és arról időnként biztonsági másolatot kell készíteni. Egy hagyományos PC viszont nem garantál túl nagy megbízhatóságot, ezt több nagy nevű gyártó felismerte és sorra jöttek ki olcsó szerver megoldások. Ezek az olcsó szerverek abban különböznek leginkább az olcsó PC-ktől, hogy kifejezetten kiszolgálói feladatok ellátására lettek tervezve, így jóval megbízhatóbb a működésük, mint egy hagyományos asztali PC-nek. Ha már beszereztünk egy olcsó szervert, érdemes mellé egy szünetmentes tápegységet is vásárolni, hogy az elektromos hálózati kiesések ne okozzanak problémát.

Az adattárolási rendszer biztonságát, a jól beállított szerverre telepített rendszer jelenti, a fizikai védelmen túl. A szerveren mindenképp érdemes titkosított fájlrendszert alkalmazni, melyek megbízható működését a RAID konfiguráció erősítheti meg. Ha tehát 1 Terra Byte tárkapacitást szeretnénk, akkor minimum 2 db 1 Terra byte-os lemezre lesz szükség. Alapvetően fontos a fájlmegosztásokhoz fűződő jogosultság beállítása, mely garantálja a felhasználók adatainak biztonságát. 

Azonban a kiszolgáló rendszeres karbantartásáról mindenképp gondoskodni kell! A rendszerfelügyelet alkalmával meg kell vizsgálni a rendelkezésre álló szabad tárhelyet, a naplóbejegyzéseket és a vírusvédelmi rendszert, a konfigurációs fájlokban történt változásokat. De ezt egy profi rendszergazda fogja tudni!

Szólj hozzá

informatika számítógép adattárolás számítástechnika biztonságos adattárolás